Hoe herken je een goede fokker? Die heeft meestal maar één ras, dat hij houdt als liefhebberij. Hij biedt pups aan die bij hem thuis zijn geboren. Hij heeft niet meer dan één nest tegelijk, bij uitzondering twee. Anders is het onmogelijk voldoende aandacht te besteden aan de pups en de toekomstige eigenaars.
De pups zitten in huis of dicht daarbij, op een plek waar veel mensen komen. Het is er fris en schoon. Lopen de pups al rond, dan mag je bij hen en ze aanhalen; de moederhond loopt regelmatig bij haar pups en voedt ze op.

De fokker zal je veel vertellen over het ras en over de ouderdieren. Hij of zij wil ook van alles van je weten. Dit is om te checken of zijn pup aan jou een goede baas zal hebben. Het moet ook 'klikken' tussen die fokker en jou, wantje zult een band krijgen voor zo lang de hond leeft. Je zult bij hem terecht kunnen met alle vragen en zorgen over de hond. Bij de goede fokker schaf je dus niet alleen een pup aan, maar verzeker je je ook van betrokken nazorg.
Over nazorg gesproken: Het fokbeleid adviseert fokkers te gaan werken met een model koopcontract opgesteld door de Raad van Beheer Daarin leg je met de fokker afspraken vast over de garanties die je als pupkoper krijgt. In dat contract staat ook dat je hond zal worden ingeschreven in het Nederlandse Honden Stamboek (NHSB).