Bezint eer ge begint' is in alle gevallen een wijze raad als het gaat om de aanschaf van een hond. Immers: 'A dog is for life, not for Christmas'. Je zit er voor jaren aan vast; inruilen of terugbrengen als het niet bevalt is niet gebruikelijk... Er zijn mensen die voor de aanschaf van een hond naar het asiel gaan. Anderen willen een pup. Voor wie die pup een rashond moet zijn is het volgende artikel bedoeld.

Meestal begint het hondenavontuur met bewondering voor een speciale hond. 'Zo iets wil ik ook'. Zo'n warm gevoel is een mooie start van de hondenliefde. Maar bega niet de fout om dan op stel en sprong precies zo' n hond aan te schaffen. Na het hart moet ook het verstand spreken. Stel je, voor dat je een hond in huis haalt, eerst de vraag: 'Heb ik de komende tien jaar genoeg tijd, ruimte en geld over voor de verzorging van een hond?'

Zo ja, wat voor ras moet het worden? Want je zou jezelf te kort doen door niet eerst te onderzoeken of de hond die je bewondert echt voor jou het meest geschikt is. In de dagelijkse praktijk kom je vooral de populaire rassen tegen, maar de keuze is zo veel ruimer. Het is zonde om niet eerst eens het hele scala aan mogelijkheden door te nemen en te kijken of er niet (nog) een ras bestaat dat je het perfecte maatje kan opleveren.